tiistai 21. toukokuuta 2013

Korttiaskarteluja

Tästäkin asiasta piti puhua jo kauan sitten, mutta puhutaan nyt.

Jääkaappimagneettien ja lahjarasioiden lisäksi kortit on sellainen kohde, jossa pääsen leikittelemään sillä ihanalla classic hollywood-, film noir- ja pin-upfetissilläni ja (teko)taiteellisuudellani niitä kohtaan. Vanhoja kirjoja ja lehtiä nimittäin maailmassa riittää, ja mulla ihastusta niihin (tai siihen mitä niistä saa kirjaimellisesti irti!). Yleensä yhdistän tekstiä ja kuvan, ja kuvista saatan leikata vaikkapa ihmiset kasvojen kohdalta puoliksi, tai jättää pelkät jalat, ja liimata päälle jonkin lauseenpätkän esimerkiksi romaanista, jolloin syntyy hauskoja ja jännittäviä vaikutelmia ja mielikuvia. Toivotus 'Have a nice day' saakin ihan uuden merkityksen, kun pohjalla on joku vanha James Bond smokissa aseen kanssa.

Viimeksi tuhosin törkeästi yhden elämänkerran tapaisen kirjan, jossa oli hyvin paljon juuri oikeanlaista 1940-50 -lukujen kuvamatskua. Tienviittoja, perhepotretteja, vähän säärtä ja punattua huulta jne.


Niistä syntyy varmaan jotakin tänsuuntaista.


Mulla tursuaa aina kaikki kaapit lehtileikkeitä ja muuta paperia, jotka odottaa uutta elämää. Sekalaisen paperimateriaalin lisäksi piirtelen itse muotokuvia (enkä välttämättä varta vasten, vaan käytän vanhoja luonnoksia) ja raapustelen tekstejä, joita sitten yhdistelen randomisti leikkeiden kanssa. Joskus oon vähän laiska ja syntyy jotain näin yksinkertaista (kehystelineet Eeva Tarkio/Rautaharakat):


Tässä vähän enemmän piirustuspainotteisia tekeleitä.

Ja näissä maalaus- tai muuta tekniikkaa. Nimenomaan 'taimuutatekniikkaa' - koska en oo käynyt taidekouluja, mun kokeiluilla ei useinkaan ole rajoja. Taisin käyttää näihin kaulinta, mustetta, akryyliä ja lasilevyä?


Tässä hyödynsin jollain älyttömällä keinolla mattapintaista teippiä ja kuuntelin kuinka taidegrafiikan esi-isät kääntyili raivokkaasti haudoissaan.


(Joulu on mulle tosi tympeä aihe, viime vuonna nämä oli varmaan jouluisimmat mallit ikinä jotka keksin myyntiin.)Kirjanmerkit syntyy samoilla periaatteilla, yhdistelemällä sitä sun tätä, tosin niissä en käytä kuvia. Tajusin just että se on ollut tiedostamaton joskin ymmärrettävä valinta. Lisänä narut, osassa mukana puuhelmiä.Tietysti samaa kaavaa voi toteuttaa lahjarasioissa ja muissakin paperiaskarteluissa tän tyylin aikaansaamiseksi.


Näissä korteissa käytin kirjainsapluunoita jotka kymmenen vuotta sitten hommasin kun tein t-paitoihin painatuksia.


Näissä taas rohkenin jopa kokeilla hiukan värillisempiä kartonkeja, joku hetkellinen mielenhäiriö varmaan.Näihin sekoitin leimailua. Leimoja oon tehnyt itse perunasta, viinipullonkorkeista ja pyyhekumeista.On paljastettava, että teki pahaa näiden suomenkielisten tekeminen. En edes muista myytiinkö nuo vai hävitinkö ne mielenrauhani tähden; niin vastenmielistä niiden läsnäolo mulle tuntuu olevan. Ne vaikuttaa vaan niin teennäisiltä.

Nyt oon siis hiukan pulassa. Valmistujaiset ja muut juhlat on ovella, ja täytyis keksiä jotakin omantyylistä mutta myös muille kelpaavaa onnittelukorttiainesta... Luonnostelin jo jotakin, ja voipi olla, että jos kohtaan näemmä aina oman kielimuurini näissä pakkojuhlatilanteissa, on mentävä ihan vain kuvilla. Silloin ei tarvii huijata itseään eikä muita.


2 kommenttia:

  1. Jestanpuu mikä pläjäys kortteja :D En mä ainakaan muista nähneeni mitään taiteen lakikirjaa missä määriteltäisiin millä työvälineillä ja -tavoilla taidetta kuuluu tehdä. Että jos tulee keksineeksi uusia tapoja niin ei muuta kuin antaa palaa :D
    Itse muistan tehneeni eräällä valokuvataiteen kurssilla kokeiluja valokuvista otetuilla mustavalkokopioilla ja tärpätillä. Tuli muuten hienoa taidegrafiikkaa ;)

    VastaaPoista
  2. Joo, mä itekin katsoin että oho, oon mä saanu kaikenlaista näemmä aikaan. :D Toi sun grafiikanteko kuulostaa tosi makeelta, olis hauska nähdä... ylipäänsä grafiikassa kiehtoo se yllätyksellisyys ja jos kerran itse lähtee kokeilemaan ties mitä yhdistelmiä niin yllärit on varmaan entistä suurempia. :D

    Sulla on ihana blogi, lisään lukulistoille! Olit ystävällisesti laittanut linkin mullekin.

    VastaaPoista